Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΜΑ



Για εννιά ολόκληρους μήνες σε κουβαλούσε στην κοιλίτσα της, σε τάιζε από το στόμα της, σε χάιδευε και σου μιλούσε για τον κόσμο πριν καν τον γνωρίσεις. Εσύ από την άλλη την πάχυνες κατά 15 ολόκληρα κιλά, την κλωτσούσες που και που, τις προκαλούσες πρωινές αδιαθεσίες. Ταυτόχρονα της χάρισες την πιο όμορφη μέρα στη ζωή της όταν έριξες το πρώτο σου δάκρυ ουρλιάζοντας χαριτωμένα, όταν άνοιξες για πρώτη φορά τα μάτια σου, όταν έκανες το πρώτο σου βήμα και όταν είπες την πρώτη σου λέξη!

Την έστειλες στον άλλο κόσμο όταν έκανες την πρώτη σου σκανταλιά και βρέθηκες στο νοσοκομείο με 4 ράμματα και έγινε έξαλλη όταν έσπασες το πανάκριβο κρυστάλλινο βάζο που είχε στο τραπεζάκι δίπλα από την πολυθρόνα!

Όλα αυτά τα ξέχασε όμως, όταν σε καμάρωσε στην γιορτή του νηπιαγωγείου να απαγγέλεις το πρώτο σου ποίημα ψευδίζοντας και αυτή να δακρύζει διακριτικά γεμάτη περηφάνια!

Λίγο αργότερα ξενυχτούσε πάνω από το κεφάλι σου για να μάθεις να γράφεις σωστά την αντιγραφή σου, να μην κάνεις λάθη στην ορθογραφία σου, να αποστηθίσεις την ιστορία και να ξέρεις να μετράς μέχρι το άπειρο, να κάνεις προσθέσεις, αφαιρέσεις, διαιρέσεις και να παίζεις την προπαίδεια στα δάχτυλα!

Σε πήγε στο πρώτο σου πάρτι και στα επόμενα δεν την άφηνες να σε πλησιάσει μήπως και σε ντροπιάσει μπροστά στους φίλους σου!

Της μίλησες για τον πρώτο σου έρωτα και σε κάλυψε στο πρώτο σου ραντεβού για να μην φρικάρει ο μπαμπάς ή σου έδωσε το πρώτο σου προφυλακτικό για να μην σε τυλίξει ήη πρώτη καπάτσα που θα θελήσει να σε πάρει από την αγκαλιά της!

Σου έκανε πολύωρα κηρύγματα για τα πεταμένα σε όλο το δωμάτιο ρούχα σου,  για τη στοίβα άπλυτα πιάτα που πάντα περιμένουν αυτή, για το πότε επιτέλους θα σοβαρευτείς και θα σκεφτείς τι θέλεις να  κάνεις στη ζωή σου! Πέρασε αμέτρητες ώρες να σε φαντασιώνεται πότε γιατρό, πότε δικηγόρο, πότε να παίρνεις Νόμπελ και συχνά μοιραζόταν τις βλέψεις της αυτές με λίγο «τουπέ» στις φίλες της!

Γνώρισε την πρώτη σας σχέση και σε παρηγόρησε στον πρώτο σου χωρισμό…μάλιστα αυτή στεναχωρήθηκε πιο πολύ από εσάς αν θέλετε να μάθετε!

Κοίταξε με μισό μάτι  τον άνθρωπο που σας έκλεψε από τις φτερούγες της, του έκανε τη ζωή πατίνι και έδωσε την ευχή της αφού πρώτα σιγουρεύτηκε ότι θα σας κάνει ευτυχισμένο.

Σήμερα γιορτάζει αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος, ο τόσο ξεχωριστός, το θαύμα που σου έδωσε ζωή και ότι άλλο είχε! Ένας άνθρωπος τόσο μοναδικός για τον καθένα από εμάς και ταυτόχρονα τόσο κοινό και διαχρονικό που όσο κι αν αλλάζουν οι καιροί και οι εποχές αυτός παραμένει το ίδιο σύγχρονος και το ίδιο παραδοσιακός! Μια όμορφη εικόνα που δεν γνωρίζει εθνικότητα, χρώμα και φυλή αλλά παραμένει το ίδιο τρυφερή σε όλες της τις μορφές.

Σήμερα γιορτάζουν οι Μανούλες, σήμερα γιορτάζει η μαμά σου και το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να την αγκαλιάσεις, να την φιλήσεις ,να την ευχαριστήσεις και να της πεις δυνατά:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΜΑ!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου