Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΧΑΠΙ VALENTINE’S DAY

H μέρα πλησιάζει και όλοι τρέχουν να προλάβουν. Οι βιτρίνες έχουν γεμίσει μπαλόνια, καρδούλες, σέξι εσώρουχα, οι εκπομπές δεν έχουν άλλο θέμα παρά προτάσεις για δώρα και εξόδους. Δεν είναι γρίφος απλά πλησιάζει η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου δήθεν αγίου και προστάτη του έρωτα όχι όμως της τσέπης απ’ ότι φαίνεται.
Ποτέ μου δεν κατάλαβα αυτή τη γιορτή. Από πότε ο έρωτας γιορτάζεται μία φορά το χρόνο και γιατί θα πρέπει να τον τυλίξουμε σε μια συσκευασία με πολλά ροζ και κόκκινα κορδελάκια;
Δεν θα μείνω στο κλισέ «της εμπορικής γιορτής». Βεβαίως οι ερωτευμένοι αξίζουν μία μέρα, όπως και οι παράνομοι εραστές που καθιέρωσαν την προηγουμένη του Βαλεντίνου, όπως πληροφορήθηκα από έγκυρη πρωινή εκπομπή. Κρίμα είναι και αυτοί, τόσο καιρό στα αυτοκίνητα και τα φτηνιάρικα ξενοδοχεία δεν αξίζουν οι κατατρεγμένοι μια επίσημη γιορτή; Λοιπόν, όπως έλεγα δεν θα επικεντρωθώ στο γνωστό αυτό κλισέ αλλά στις επιπτώσεις αυτής της μέρας στις σχέσεις.

Α) ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑ
Με το που μυρίζουμε Φλεβάρη δύο απορίες έχουμε 1) τι θα ντυθούμε φέτος στο καρναβάλι; Και 2) τι δώρο αγοράζεις πάλι; Να μείνεις κλασσικός και πάντα ρομαντικός αγοράζοντας λουλούδια και σοκολατάκια; Να γίνεις πιο τολμηρός αγοράζοντας προκλητικά εσώρουχα εξασφαλίζοντας έτσι ένα υπέροχο βράδυ και για τους δύο; Να γίνεις πιο τρυφερός με ένα χνουδωτό στο σχήμα καρδιάς (αν είσαι κάτω των 15 κάντο αλλιώς διάλεξε κάτι από τα παραπάνω ή τα παρακάτω), να γίνεις πιο σοβαρός με μία πρόταση γάμου (έλα μην τρομάζετε, μια ιδέα έριξα); ή μήπως να ρίξετε ένα χωρισμό έτσι για αλλαγή και πρωτοτυπία (εξακολουθεί να είναι απλώς μια ιδέα); Όλα αυτά μας οδηγούν σε πολύ σκέψη και άσκοπο χρόνο! Ο Έρωτας δεν θέλει σκέψη είναι αυθόρμητος. Γεννιέται σε ανύποπτο χρόνο και δεν γουστάρει περιορισμούς γιατί πνίγεται. Γιατί να τον πνίξουμε λοιπόν κι εμείς σε μία μέρα;

Β)ΓΡΙΝΙΑ, ΓΚΡΙΝΙΑ, ΓΚΡΙΝΙΑ
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια γυναίκα που περιμένει και δεν εννοώ στο ραντεβού ,εννοώ όταν προσδοκεί την τέλεια ερωτική μέρα. Σκέψου μια μέρα ασταμάτητης προετοιμασίας και ταλαιπωρίας με αποτριχώσεις, κομμωτήριο , βάψιμο νυχιών, να βρει τι να βάλλει, να μαγειρέψει κάτι αφροδισιακό(και δεν είναι εύκολο πιστέψτε με) για να εξασφαλίσει τις εξαιρετικές επιδόσεις του πολλά υποσχόμενου εραστή, άγχος να τα προλάβει όλα, να τα οργανώσει και να τα καταστρώσει και στο τέλος της ημέρας έρχεται ο Θανάσης, ο Γρηγόρης, ο Σταμάτης με άδεια τα χέρια, η κούραση και η βαρεμάρα ζωγραφισμένη στο πρόσωπο και με μνήμη χρυσόψαρου. Δεν το συζητώ χάλια μαύρα. Προσωπικά δεν θα ήθελα να βρεθώ σε κανενός τη θέση.

Γ) ΚΛΑΨ' ΤΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ
Και αυτή η μανία που θα πρέπει να δείχνεις ερωτευμένος εκείνη τη μέρα; Να έχεις τύπου χαζό χαμόγελο και αφηρημάδα στο βλέμμα, τύπου δήθεν ερωτοχτυπημένου. Να ανταλλάσσεις τα χρόνια πολλά με κάθε ένα τυχόντα για την ξεχωριστή πλην όλα τα άλλα φυσιολογική μέρα (δεν θυμάμαι κανένας εργοδότης να καθιέρωσε μαζική άδεια για να γιορτάσει το προσωπικό του τον έρωτα). Κι αν πάλι δεν είσαι ερωτευμένος εκείνη τη μέρα μπαίνεις αυτόματα σε ένα mood κατάθλιψης να το πω; Να κόψω τις φλέβες μου τώρα να το πω; Να ανοίξω ένα λάκκο και να μπω μέσα να το πω, που δεν έχω έστω έναν περιστασιακό να περάσω αυτή τη ριμαδιασμένη μέρα να πάει στο καλό; Με υπέρμετρη υπερβολή, κάπως έτσι σκέφτεσαι ότι νιώθεις μια τέτοια μέρα…μόνος και μόνος ανάμεσα στον έρωτα που εξαπλώνεται απειλητικά για να σβήσει την επομένη και πάλι στη ρουτίνα και την καθημερινότητα.

Όχι αν πιστεύετε ότι διαβάζεται μια επικριτική άποψη για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου κάνετε λάθος! Δεν είναι κακό να γιορτάσεις αυτή την κατά τα άλλα υπέροχη ημέρα αλλά αν νομίζεις ότι τότε γιορτάζεις τον έρωτα μάλλον τελικά δεν ξέρεις τι είναι έρωτας, για να τον εγκλωβίσεις τόσο αβίαστα, εγωκεντρικά και εγκληματικά! Ο έρωτας είναι μια γιορτή που δεν έχει να κάνει με το που, το πότε, το γιατί και το πώς. Είναι σαν τα πουλιά που σήμερα θα είναι εδώ , αύριο εκεί, μεθαύριο παραπέρα, που δεν τα νοιάζουν οι χνουδωτές καρδούλες και τα ακριβά κοσμήματα αλλά αρκούνται σε ένα τρυφερό τιτίβισμα ένα φτερούγισμα και μια βόλτα πάνω από τον μενεξεδί ουρανό.

Αν γιορτάζεις αυτόν τον Έρωτα, τότε μέσα από όλη μου την καρδιά:



Happy Valentine’s Day

Eva Papoutsi





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου